HTML

internetfilozófia

"A 'blogoló' a tulajdonképpeni, a teljes jogú, a teljes fegyverzetében előttünk álló hálópolgár, a kiberkultúra eminens létrehozója."

Utolsó kommentek

2010.01.11. 00:25 hugabuga

A szókincset sorvasztó internet és a brit tinik

"Már alig tudnak beszélni a brit tinik. Az internetezés miatt a napi beszédben már csak 800 szót használnak. A brit kormány aggódik."

Ezt találtam az imént Index címoldalon. Azt értem, hogy a brit tinik csökkent szókincsű kommunikációjuk nagy részét az interneten végzik, rövidítésekkel, összevont szavakkal tarkítva, de mégis az internet melyik szegletében találtak arra utasítást, hogy felejtsék el a választékos beszédet? Ha nem interneteznének, csak beszélgetnének, leveleznének az órákon, attól változatosabb lenne a szókincsük? Ha eltiltják őket az internettől, rögtön előkapnak egy könyvet, hogy bővítsék a szókincsüket?

 

Ha még az sms-t okolnánk ezért, ahol csak megszabott számú karakter áll rendelkezésre, még talán megérteném. De nem hiszem, hogy az internetezés a brit fiatalok számára csak a 140 karakteres twitter üzenetekből állna. Én úgy emlékszem, még az internet előtt, az órai levelezések során sem mindig tartottam szem előtt a helyesírás szabályait, használtam összevont, lerövidített szavakat. Számomra teljesen magától értetődő volt, hogy az internetes azonnali üzenetekben, személyes e-mailekben is használok ilyeneket, nem kezdek minden mondatot nagy betűvel. És teljesen ledöbbentem, amikor valaki (a levelesládám feltörése után) szóvá tette, hogy milyen rossz a helyesírásom. Remélem, azért ebből a néhány posztból kiderült, hogy ettől még tudok helyesen írni és választékosan fogalmazni, ha akarok. 

Rám úgy tűnik, 'az internet' nem volt ilyen rossz hatással. De amíg én index cikkeket, és szép választékos magyar nyelven íródott blogbejegyzéseket olvasgatok, a brit tinik talán megelégszenek néhány cuki cicás képpel. Ez talán az internet hibája?


4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://internetfilozofia.blog.hu/api/trackback/id/tr861662722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Acsabi44 2010.01.14. 17:41:26

Az SMS-t meg az órai levelezést egyszerűen nem 'használod' annyit egy nap, hogy jelentős hatása legyen... viszont ha az msn-t napi 2-3-4 órán át tolod (tolod...izé...műveled), biztos vagyok benne hogy kimutatható a hatása, ha nem is a szókincs fogyására, de az átalakulására mindenképp (ugye attól hogy rövidítést használsz, nem beszélsz kevesebb kifejezéssel). A kettes számú faktor szerintem -most mondok egy meredeket- a youtube és társain megnézett kismillió gettónyelvű videoklip, ha valami akkor szerintem ez sorvasztja a(z angol) nyelvet.

800 szó, az kevés? én nem érzem mennyit használok a mindennapokban(egyetemi témakörök az más tészta), de szerintem 800 szóba sok minden belefér, ha nem(kizárólag) olyanokból van összerakva hogy 'cus' meg 'bro'

hugabuga 2010.01.14. 17:57:14

@Acsabi44: Oké, de ki mondta, hogy msn-en használj rövidítéseket, meg egyáltalán hogy máshogy beszélj (írj), mint a beszélt nyelvben? Azt mondjuk megértem, hogy pl. a szüleimnek, akik 1 ujjal gépelnek, nincs türelmük bepötyögni egy-egy hosszabb szót, de ha valaki 2-4 órán át msn-ezik naponta, annak nem hiszem, hogy van ilyen problémája.

Acsabi44 2010.01.14. 21:51:04

@hugabuga: nem hülyeség egyébként, hogy az msn nem oka a kifejezésmód elsatnyulásának hanem reprezentálója...
én mondjuk úgy vettem észre magamon h sietek amikor msn-en gépelek, mondjuk sokat nem rövidítek de valamennyit változtatott a gépelési szokásaimon.
("nemtom...mind1...7vége..." ilyenek)

arnolfini 2010.02.16. 10:52:37

Szerintem ez nagyon érdekes probléma, kár, hogy a cikk (az Indexé) nem tárja fel túl mélyen. Valószínűleg több dologgal is összefügg ez a szókincs-kérdés, például a "tinik" mindennapos szövegélményével, amely, ha valóban nem elég változatos, szerintem hozzájárulhat a nyelvük degradációjához. Pl. a post szerzőjét, felteszem, a neten kívül más nyelvi hatások is érték (a család, az iskola, az offline élet kultúrája, közege), és ezért nem rombolódott le sem a helyesírása, sem a szókincse. De ha valakinél a neten kívüli nyelvi közeg sivár, akkor azt hiszem, ez lehet rá kártékony hatással.
Azt is gondolom, hogy a szókincs szűkülése életkori sajátosság, és mindannyian átmegyünk egy ilyen szakaszon kamaszkorunkban. Ezzel kapcsolatban pedig eszembe jut, hogy ez a "mai internetes világ" hogyan hat az egyes életszakaszokra vagy azok érzékelésére-felismerésére. Nekem az a gyanúm, hogy elmossa a határaikat. Hajlamos vagyok azt gondolni, hogy a "net lelkülete", ha van ilyen, éppen egy kamaszos lelkület, és a kamaszkort korábbra is hozza és meg is hosszabbítja.

A szókincs sorvadása és a rövidítések használata szerintem nem ugyanaz a jelenség, bár nyilván hatnak egymásra. Az utóbbi valószínűleg a türelmetlenség kérdésével függ össze. Szívesen olvasnék ezen a blogon arról, hogy az internet vajon milyen összefüggésben áll a "türelmetlenség" mint olyan kialakulásával/erősödésével.
süti beállítások módosítása