HTML

internetfilozófia

"A 'blogoló' a tulajdonképpeni, a teljes jogú, a teljes fegyverzetében előttünk álló hálópolgár, a kiberkultúra eminens létrehozója."

Utolsó kommentek

2010.01.05. 23:48 hugabuga

Kedves tettek találomra

Jonathan Zittrain szerint az internetet különböző emberek megmagyarázhatatlan, ok nélküli jótettei működtetik. Akinek van rá 20 perce (és némi angoltudása), mindenképpen nézze meg a következő TED Talk videót, már csak a stílusa miatt is megéri.

A legjobb dolgok a neten nem megrendelésre, vagy valamilyen főnöki utasításra születnek, hanem "minden ok nélkül"... Én azért tudnék néhány okot mondani: hobbi, kellemes időtöltés, szenvedély, alkotási vágy, a világ jobbá tétele. És hagyományos, offline kultúrális (vagy technikai vagy akármilyen) produktumok is szép számmal jöttek létre ilyen okokból kifolyólag. A különbség csak az, hogy Van Gogh nevét mindenki ismeri, de hány embernek mond valamit Jimmy Wales neve? (Persze ezzel lehet vitatkozni, rossz példa volt, halála után lehet, hogy az ő nevét is sokan fogják ismerni, nem tudom.) Én úgy érzem, az interneten valahogy kevésbé ismerik el az ilyen kedves tetteket, sőt, inkább elvárják.

Szerintetek megéri tenni valamit az internet jobbá tételéért? Én minden esetre indítottam egy blogot, megosztottam a jegyzetemet a csoporttársaimmal ('linkek' doboz -> ), és tele vagyok nagy tervekkel. Ti hogyan járultok hozzá egy élhetőbb internethez? Vagy miért nem?


4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://internetfilozofia.blog.hu/api/trackback/id/tr21650498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

illissius 2010.01.06. 16:51:32

Kicsit hasonló témában, Matt Yglesias szokott néha írni arról, hogy a GDP, mivel csak pénzforgalmat tud mérni, egyáltalán nem tükrözi az olyan dolgokat, mint a Wikipedia, amiket az emberek puszta kedvtelésből és segítőkészségből csinálnak, még akkor sem, ha nagyon is hasznosak és javítják az emberek életét. (Vagyis hogy a "pénz" meg az "érték" fogalmak itt nem fedik egymást tökéletesen.)

Pszichológia szemszögből pedig, habár az egyszerú önzetlenség is biztos benne van, de az ilyenek mint a Wikipedia -- meg számos nagyméretű open source project -- nagyrészt (szerintem, nem vagyok hivatásos pszichológus) azért alakulnak ki, mert az emberek szeretnek közösséghez tartozni, meg érezni azt, hogy fontosak a többiek számára, nomeg hogy ők milyen jófejek hogy csak úgy gratis csinálnak jó dolgokat másoknak. Ezért is írok neked most hozzászólást :-)

hugabuga 2010.01.06. 17:20:13

@illissius: érdekes lenne, ha lenne erre is egy mutató. van egy olyan érzésem, hogy kis országunk segítőkészségből valahol a lista végén kullogna.
de nekem szerencsém van a jófej kommentelőimmel:)

arnolfini 2010.02.16. 11:39:01

Ha lehetséges volna, talán érdekes lenne megvizsgálni, hogy az interneten jelentősen nagyobb-e az "önszorgalomból kedves" emberek aránya, mint az offline társadalomban. Én úgy tippelem, hogy nem feltétlenül alapítanak többen Wikipediát vagy BKV-pótlót a neten, mint ahányan mondjuk hajléktalanokat segítő szervezetet irl. A "nem-alapító" csatlakozók és résztvevők száma azonban valószínűleg magasabb a neten, ami lehet például azért, mert
- a net divatos, cool
- gyorsabban érthető el rajta látható eredmény
- nagyobb közönséghez juttatja el a tettünket és "dicsőségünket", még ha az anonim is.
Ez összességében a megfelelés egyfajta "korunk hőse" képnek, aki legyen, mondjuk, a "teljes fegyverzetében előttünk álló hálópolgár".

Bár ez a postban nem volt kérdés, azért hozzátenném, hogy nem vennék rá mérget, hogy a netes kedvesség egykönnyen lefordítható/átcsatornázható hagyományos, offline kedvességbe vagy jócselekedetekbe, vagy hogy a netes kedvesség-önzetlenség terjedése javítana az önzetlenség helyzetén az offline világban. Már csak éppen azért sem, mert a netes önzetlenséget valószínűleg tényleg igen sokan fel sem ismerik, sőt elvárják, ahogy a szerző is írta.

Egyébként pedig amikor a videóban Zittrain arról beszél, hogy a wikipediások éppen "újrafeltalálják a törvényt", vagy ilyesmi, amikor mind tartják magukat ahhoz, hogy nem adják ki a milliók előtt megalázott Star Wars Kid nevét, nos, ez nem hiszem, a kedvesség új aranyfényű hajnala volna. Elemi moralitásról hallottunk már? Give me strength.

hugabuga 2010.02.16. 13:52:29

@arnolfini: Szerintem manapság épphogy igen keveset hallani elemi moralitásról, ezért annyira nagy szám hogy pont az anonimitásának (meg egyebeknek) köszönhetően "lazább erkölcsű" (értsd kegyetlenebb) interneten találni rá ilyen szép példákat.

A gyorsabb eredmény meg kapcsolódik a másik kommentedben említett türelmetlenebb, felgyorsultabb létformánkhoz, ebből majd megpróbálok kihozni valamit, köszönöm az ötletet :)
süti beállítások módosítása