HTML

internetfilozófia

"A 'blogoló' a tulajdonképpeni, a teljes jogú, a teljes fegyverzetében előttünk álló hálópolgár, a kiberkultúra eminens létrehozója."

Utolsó kommentek

2010.01.04. 01:11 hugabuga

Ó én, ó élet

Címkék: kultúra posztmodern

 „Ó én, ó élet, kérdések nem szűnő árja.
Hitetlenek végtelen özöne, balgáktól nyüzsgő városok.
Mi jó ezek közt?
Válasz:
Az, hogy itt vagy, hogy van élet és egyéniség,
hogy zajlik a Nagy Színjáték, s te is hozzáírhatsz egy sort.”
/Walt Whitman/

 A hagyományos értelemben vett kultúra produktumait a kultúra szakértőitől kapjuk kézhez. Ezek a letéteményesek lehetnek művészek, az értelmiség, a papság, vagy a sámán, a törzsfőnök, és így tovább. A kultúrán keresztül a közösség számára kialakítanak egy világképet, egy magas kultúrát, a környezetük egy értelmezését. A közösség pedig fenntartja ezt a mechanizmust, fogyasztja a szakértőktől kézhez kapott kultúrát. A hagyományos kultúra termékeit is megtalálhatjuk az interneten, így például a fenti Whitman verset is az 1800-as évekből.

Az internet megjelenésével kialakult újfajta, "kiber"-kultúra viszont radikális változásokat hozott. A kultúra előállítói és használói közötti határ elmosódik, a kultúra letéteményeseinek kivételezett hatalmi pozíciója megszűnik. Az individuumra, az egyénre hárul az a feladat, hogy eldöntse, számára mi az emberi, mi a kultúrális produktum. És sokkal könnyebben lehet önmaga is a kultúra előállítója, ha lesz olyan közösség, ami az ő termékét kultúrális produktumnak fogadja el. 

Az ilyen kontrollálatlanság persze a kultúra "felhígulásával" is jár. Láthatóvá válik a kulturális "szemét", könnyebben hozzáférhető lesz minden - az is, ami nem tetszik. Hajlamosak lehetünk azt hinni, hogy a sok esztétikai érzékünket és a jóízlést sértő tartalom mind az internet elterjedésének eredménye, pedig rossz művészek és perverzek mindig is voltak és lesznek. Egy ilyen nyitott, sokrétű és hatalomellenes, posztmodern kultúrában viszont sokkal könnyebben találkozunk "szeméttel" is.

Az egyén feladata tehát a végtelen mennyiségű adatból kiszűrni a számára kultúrális értékkel bírót, az individuális világok végtelen sokaságából létrehozni a saját világát, és alkalom adtán hozzáírni egy sort.

 


7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://internetfilozofia.blog.hu/api/trackback/id/tr741643962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

napos2600 2010.01.04. 10:13:32

olvasom, de annyira benne vagyok, hogy újat nem mond, de szépen megfogalmaz. ez így jó? :)

hugabuga 2010.01.04. 10:16:40

@napos2600: persze, én is valahogy így voltam vele, amikor először hallottam. hogy ez mind teljesen nyilvánvaló csak sosem jutott volna eszembe így megfogalmazni. de azért majd próbálok újat is mondani a jövőben :)

napos2600 2010.01.04. 11:18:38

ethuga akkor ezt te fogalmazod, nem tankönyvi szöveg?

hugabuga 2010.01.04. 11:29:07

@napos2600: nyilván nem fogom egy az egyben kimásolni a tankönyvből:) az előadásjegyzetem alapján írok, a linkek között található cikkből átvettem néhány mondatot, és próbálok egy kis sajátot is hozzátenni. a tankönyvet még csak most kezdem olvasgatni. teszek is egy könyvajánlót a linkek közé.

napos2600 2010.01.04. 11:40:51

a linkeket tessék feljebb helyezni, észre sem vettem!

hugabuga 2010.01.04. 11:47:34

@napos2600: mert eddig nem is volt ;) de feljebb került, parancsolj

ropolyi lászló 2010.01.23. 18:32:54

Egy - talán - játékos illusztráció lehet az úgynevezett mémek internetes használata. A mémeket Dawkins találta ki, és olyan kulturális mintázatokat jelölt vele, amelyek viszonylag stabilak, sok helyen megjelenhetnek, terjedhetnek s így túlélhetnek a kultúrában. Internetes változatai pl. a YouTube-on terjednek, így-úgy manipulált videók formájában. Az egyik pl. egy német filmből vett részlet Hitler dühkitörésével, amit elkötelezett hálópolgárok sokféle érdekesnek gondolt szöveggel elláttak már s ezáltal ugyanaz a kulturális mintázat - egy korlátlan hatalmú úr szembesülése a korlátaival - más és más közegben jelenik meg. Ez pl. az öntudatos hálópolgárok kedvelt kiberkulturális témájával hozza össze: www.youtube.com/watch?v=VREJV--VHSw
süti beállítások módosítása