HTML

internetfilozófia

"A 'blogoló' a tulajdonképpeni, a teljes jogú, a teljes fegyverzetében előttünk álló hálópolgár, a kiberkultúra eminens létrehozója."

Utolsó kommentek

Utolsó kommentek:

zzebra · http://thefirstseason.blog.hu 2010.06.16. 23:34:31

ez így van, élmény lehetőséget adnak el nekünk, otthonra, szinte ingyen - illetve azért cserébe, h hirdetnek nekünk.
ez lehet jó vagy rossz, de a gazdasági és így egyben létalapja ezeknek a rendszereknek - ha nincs hirdető, nincs google sem (vmi 90+%-ot sztem még mindig az AdWords hoz nekik).
én igazából nem érzem bajnak azt sem, hogy adott esetben nem tudom kinek lehetek hálás az adott infoért - az infoért jöttem a netre, mert tudom, h itt megtalálom. ha új és jó forrást találok (mint pl én ezzel a bloggal ma), akkor még visszatérek. ha az emberekre is kiváncsi vagyok, akkor én is megnyilatkozom és kommentelek :)
érdekes a párhuzam a középkorral - de tényleg annyi az anonim szöveg?
a bitekké redukálódás - igen, egy adatbázisba kerülünk, még jó, hogy nem minden lelki rezdülésünkkel együtt :) de egyébként árnyalható a kép, nem teljesen bináris, hiszen az is benne van az adatbázisban, h kivel/mivel milyen intenzív a kapcsolatunk, mennyit lájkoljuk, bannoljuk, kattintjuk, kommenteljük. Ezekből egész szép profil kihámozható már... (nekem már ez is sok inkább)

Bejegyzés: Digitális maoizmus és internet-vallás

hugabuga 2010.02.23. 13:42:24

@eszkis: David Weinberger emlegeti is az interjú végén, ha jól emlékszem, hogy bármennyire is keskeny, azért ott van a hosszú farok :)

Bejegyzés: Digitális maoizmus és internet-vallás

eszkis 2010.02.22. 23:17:26

kökemény. már én is flesselgettem rajta. nem ennek a másik oldalát írja le a long-tail jelenség?

Bejegyzés: Digitális maoizmus és internet-vallás

hugabuga 2010.02.17. 20:19:13

@arnolfini: Igen, pont ezt értettem tartalom alatt.

A bitekké redukálódásról: a felhasználók szempontjából persze beszélhetünk élményszerzésről, de a másik oldalról igencsak bináris a létezésük, és nem csak technikailag. Pl. a Facebooknál maradva valaki vagy a barátunk, vagy nem, vagy tetszik valami, vagy nem... van korunk, nemünk, ami alapján a reklámokat kapjuk. Ez azért eléggé leegyszerűsíti a dolgokat.
Egyébként Lanier is gyakran mondogatja az interjú során, hogy ő továbbra is meg van elégedve az internettel, csak vannak ezek a bizonyos negatív vonatkozásai, de attól még összességében ez egy jó dolog. Ezzel én teljesen egyetértek:)

És nagyon hálás vagyok minden megosztott gondolatért és ötletért, amikben szerencsére minden eddig kapott kommentem bővelkedett, szóval ne tessék szerénykedni:) Én sem hiszem, hogy olyan mélyen szántó posztokat írnék, csak leírom, ami itt böngészés meg előadás hallgatás során rámragad.

Bejegyzés: Digitális maoizmus és internet-vallás

arnolfini 2010.02.17. 19:46:43

A programozó-zeneszerzőt most nem hallgattam végig, de azért ez a "digitális maoizmus" hívószó felkeltette az érdeklődésemet. Ugyanakkor előfordulhat, hogy félreértem a "fejik a felhasználókat a tartalomért" megjegyzést. Mit jelent ebben a mondatban a tartalom szó? Jól értem, hogy ha pl. publikálom a Facebookon a nyaralásom fotóit, vagy akár csak azt, hogy jól/rosszul érzem magam (mindenkit átölelnék vagy mindenki kapja be), akkor ez tartalom?

(Ez a dolog egyébként valószínűleg rokon azzal a problémával, hogy mire van valóban szükségük az embereknek, és mi az, amivel csak azért élnek kényszeresen, mert valaki lehetőséget adott rá nekik. [Pl. kell-e iPod vagy csak azért kell, mert lett? Valóban világgá akarom-e kürtölni, hogy meghámoztam egy kiló krumplit, vagy csak azért, mert van Facebook?])

Hogy a felhasználók bitekké redukálódnak-e, nem tudom. Elvileg a Facebookon a felhasználók a postolással, a like-ok osztogatásával, a Farmville-lel stb., ha jól tudom, élményt szereznek. Az élmény (lelki vagy egyéb) minőségéről nyilván lehetne vitatkozni, de valóságosságáról aligha, és szerintem ez minimum árnyalja azt az ítéletet, hogy valóban "paraszti" sorba süllyednek-e a felhasználók.

Illetve az egész maoizmus és internet-vallás megítéléséhez fontos lehetne esetleg tudni, hogy "rosszabb-e" (ha hozható egyáltalán ítélet, persze) a helyzet, mint bármikor a történelemben. Nem mindig is parasztok voltunk és azok is maradunk? Jelen szerzőnek és nekem, a kommentelőnek is a blog.hu adott lehetőséget a tartalom-létrehozásra. Meg vagyunk fejve? Számomra nem egyértelmű a válasz. (A félreértés elkerülése végett: a blogbejegyzésről sem tűnt úgy nekem, hogy egyértelmű ítéletet hozna.)

Egyébként ebbe ütköztem a minap:
[Egy kvázi "papneveldéről" van szó] "Hitvány világ volt, s annál hitványabb, minél hívebben rajzoljuk. És ezek az emberek vezetik majd a népet! S mivé is lenne nélkülük a tömeg? Pótolhatják-e az újságok valaha is a plébánost?"
(Stendhal: Vörös és fekete; fordította Illés Endre)

(Egyébként általában elnézést, ha az általam elővezetett gondolatok túlontúl közhelyesek, magam sem képzelem, hogy rendkívüli mélységekbe tudnék velük szántani, de szívesen konyhafilozofálgatok az itt felmerülő kérdéseken.)

Bejegyzés: Digitális maoizmus és internet-vallás

hugabuga 2010.02.16. 13:52:29

@arnolfini: Szerintem manapság épphogy igen keveset hallani elemi moralitásról, ezért annyira nagy szám hogy pont az anonimitásának (meg egyebeknek) köszönhetően "lazább erkölcsű" (értsd kegyetlenebb) interneten találni rá ilyen szép példákat.

A gyorsabb eredmény meg kapcsolódik a másik kommentedben említett türelmetlenebb, felgyorsultabb létformánkhoz, ebből majd megpróbálok kihozni valamit, köszönöm az ötletet :)

Bejegyzés: Kedves tettek találomra

arnolfini 2010.02.16. 11:39:01

Ha lehetséges volna, talán érdekes lenne megvizsgálni, hogy az interneten jelentősen nagyobb-e az "önszorgalomból kedves" emberek aránya, mint az offline társadalomban. Én úgy tippelem, hogy nem feltétlenül alapítanak többen Wikipediát vagy BKV-pótlót a neten, mint ahányan mondjuk hajléktalanokat segítő szervezetet irl. A "nem-alapító" csatlakozók és résztvevők száma azonban valószínűleg magasabb a neten, ami lehet például azért, mert
- a net divatos, cool
- gyorsabban érthető el rajta látható eredmény
- nagyobb közönséghez juttatja el a tettünket és "dicsőségünket", még ha az anonim is.
Ez összességében a megfelelés egyfajta "korunk hőse" képnek, aki legyen, mondjuk, a "teljes fegyverzetében előttünk álló hálópolgár".

Bár ez a postban nem volt kérdés, azért hozzátenném, hogy nem vennék rá mérget, hogy a netes kedvesség egykönnyen lefordítható/átcsatornázható hagyományos, offline kedvességbe vagy jócselekedetekbe, vagy hogy a netes kedvesség-önzetlenség terjedése javítana az önzetlenség helyzetén az offline világban. Már csak éppen azért sem, mert a netes önzetlenséget valószínűleg tényleg igen sokan fel sem ismerik, sőt elvárják, ahogy a szerző is írta.

Egyébként pedig amikor a videóban Zittrain arról beszél, hogy a wikipediások éppen "újrafeltalálják a törvényt", vagy ilyesmi, amikor mind tartják magukat ahhoz, hogy nem adják ki a milliók előtt megalázott Star Wars Kid nevét, nos, ez nem hiszem, a kedvesség új aranyfényű hajnala volna. Elemi moralitásról hallottunk már? Give me strength.

Bejegyzés: Kedves tettek találomra

arnolfini 2010.02.16. 10:52:37

Szerintem ez nagyon érdekes probléma, kár, hogy a cikk (az Indexé) nem tárja fel túl mélyen. Valószínűleg több dologgal is összefügg ez a szókincs-kérdés, például a "tinik" mindennapos szövegélményével, amely, ha valóban nem elég változatos, szerintem hozzájárulhat a nyelvük degradációjához. Pl. a post szerzőjét, felteszem, a neten kívül más nyelvi hatások is érték (a család, az iskola, az offline élet kultúrája, közege), és ezért nem rombolódott le sem a helyesírása, sem a szókincse. De ha valakinél a neten kívüli nyelvi közeg sivár, akkor azt hiszem, ez lehet rá kártékony hatással.
Azt is gondolom, hogy a szókincs szűkülése életkori sajátosság, és mindannyian átmegyünk egy ilyen szakaszon kamaszkorunkban. Ezzel kapcsolatban pedig eszembe jut, hogy ez a "mai internetes világ" hogyan hat az egyes életszakaszokra vagy azok érzékelésére-felismerésére. Nekem az a gyanúm, hogy elmossa a határaikat. Hajlamos vagyok azt gondolni, hogy a "net lelkülete", ha van ilyen, éppen egy kamaszos lelkület, és a kamaszkort korábbra is hozza és meg is hosszabbítja.

A szókincs sorvadása és a rövidítések használata szerintem nem ugyanaz a jelenség, bár nyilván hatnak egymásra. Az utóbbi valószínűleg a türelmetlenség kérdésével függ össze. Szívesen olvasnék ezen a blogon arról, hogy az internet vajon milyen összefüggésben áll a "türelmetlenség" mint olyan kialakulásával/erősödésével.

Bejegyzés: A szókincset sorvasztó internet és a brit tinik

hugabuga 2010.02.08. 14:01:27

@eszkis: nem, nem, csak a vizsgaidőszak elég sokat kivett belőlem, meg vidéken jártam, de tegnap este már elkezdtem az új posztot, aggodalomra semmi ok:) remélem még ma kikerül!

Bejegyzés: Modern vs. Posztmodern

eszkis 2010.02.08. 10:22:54

wasislos?
netán beteg lett a blog írója?

Bejegyzés: Modern vs. Posztmodern

Acsabi44 2010.01.26. 21:10:17

@illissius: Ha el van rejtve akkor vagy illegális vagy értékes, valamit csak lehet vele kezdeni:D
(max a gazdát zsarolni, ha eldugta akkor nyilván nem akarja hogy mások is lássák)

Bejegyzés: Karinthy a skálafüggetlen hálózatokról

illissius 2010.01.25. 16:34:12

A deep web felfedezéséhez csak annyira tudok gondolni, hogy végigportscannelni a összes lehetséges 4 milliárd IP címet (vagyis ajánlatos még az IPv6 elterjedése előtt :), hogy melyikek válaszolnak a 80as portról, és ahol igen ott a gyakori index.html, index.php, stb. jellegű dolgok lekérésével próbálkozni.

Picit időigényes, de szerintem egy jó programmal még akár normális idő alatt (viz. max több nap) ki is lenne vitelezhető.

Persze aztán jó kérdés, hogy mi a fenét kezdesz az eredményekkel.

Bejegyzés: Karinthy a skálafüggetlen hálózatokról

ropolyi lászló 2010.01.23. 18:32:54

Egy - talán - játékos illusztráció lehet az úgynevezett mémek internetes használata. A mémeket Dawkins találta ki, és olyan kulturális mintázatokat jelölt vele, amelyek viszonylag stabilak, sok helyen megjelenhetnek, terjedhetnek s így túlélhetnek a kultúrában. Internetes változatai pl. a YouTube-on terjednek, így-úgy manipulált videók formájában. Az egyik pl. egy német filmből vett részlet Hitler dühkitörésével, amit elkötelezett hálópolgárok sokféle érdekesnek gondolt szöveggel elláttak már s ezáltal ugyanaz a kulturális mintázat - egy korlátlan hatalmú úr szembesülése a korlátaival - más és más közegben jelenik meg. Ez pl. az öntudatos hálópolgárok kedvelt kiberkulturális témájával hozza össze: www.youtube.com/watch?v=VREJV--VHSw

Bejegyzés: Ó én, ó élet

ropolyi lászló 2010.01.19. 17:54:03

@eszkis: A webcitizen is jó, de sokan a "netizen" kifejezést használják.

Bejegyzés: Mi az az internetfilozófia?

ropolyi lászló 2010.01.19. 17:36:48

Békés Vera egyik cikkében (www.cafebabel.hu/szamok/kozep/bekes - regisztráció után lehet hozzájutni) említi a Karinthy és Rényi közötti "linket": Karinthy Frigyes fia, Ferenc (maga is író) és Rényi Alfréd jó barátok voltak. Egyébként az egész cikk érdekes, és több, Karinthyéhoz hasonló idézet is illusztrálja a témát.

Bejegyzés: Karinthy a skálafüggetlen hálózatokról

Acsabi44 2010.01.19. 15:30:33

ja igen, és:
"The Net is vast and infinite"

Bejegyzés: Karinthy a skálafüggetlen hálózatokról

Acsabi44 2010.01.19. 15:29:55

A deep web télleg marha érdekes téma. Nem azok az információk tartoznak oda amiket a kutya sem olvas, hanem ami direkt el van rejtve.

Más. A hálózatokról jutott eszembe, a 4chan-on szoktak azzal szórakozni, hogy az angol wikipédián a "random article"-ből hány kattintással tudnak eljutni az "Adolf Hitler" szócikkig. Négyből sikerülni szokott... a csomópontok általában az országok szócikkei, ahol az ország történetéből lehet ugrani a világháborúhoz.

Bejegyzés: Karinthy a skálafüggetlen hálózatokról

hugabuga 2010.01.19. 12:52:08

@hugabuga: De persze a robotok úgyis az oda mutató linkeken keresztül érnek oda, ami a deep web esetében nincs, úgyhogy most hülyeséget mondtam.

Bejegyzés: Karinthy a skálafüggetlen hálózatokról

hugabuga 2010.01.19. 12:47:55

@MegaBrutal: Azért van egy csomó elhanyagolt kis személyes oldal ami abszolút nem fejlődik, nem reklámozzák be sehol, és olyan, mintha ott se lenne. Tudom, csináltam már ilyet:) Meg ha valaki szándékosan akar észrevétlen maradni az biztosan megoldja. Elég egyszerűen ki lehet zárni a keresők robotjait például.

Bejegyzés: Karinthy a skálafüggetlen hálózatokról