HTML

internetfilozófia

"A 'blogoló' a tulajdonképpeni, a teljes jogú, a teljes fegyverzetében előttünk álló hálópolgár, a kiberkultúra eminens létrehozója."

Utolsó kommentek

2010.01.17. 15:45 hugabuga

Karinthy a skálafüggetlen hálózatokról

"Tessék egy akármilyen meghatározható egyént kijelölni a Föld másfél milliárd lakója közül, bármelyik pontján a Földnek — ő fogadást ajánl, hogy legföljebb öt más egyénen keresztül, kik közül az egyik neki személyes ismerőse, kapcsolatot tud létesíteni az illetővel, csupa közvetlen — ismeretség — alapon, mint ahogy mondani szokták: 'Kérlek, te ismered X. Y.-t, szólj neki, hogy szóljon Z. V.-nek, aki neki ismerőse...' stb."
/Karinthy Frigyes: Láncszemek (1929)/
Mivel holnap megyek internetfilozófia vizsgára, a múlt hetet pedig a migrénemtől való szenvedéssel töltöttem, ezért most kellene nekiállnom az internetfilozófia dolgzatom megírásához. Ez így nem pontos, már múlt héten neki kellett volna állnom, dehát a körülmények... Viszont ahogy az ilyenkor lenni szokott, a megfogalmazásával gondban vagyok. Felvázoltam a szerkezetet és a kulcsszavakat, pontosan tudom hogy mit akarok írni, de egy mondatot nem bírok kicsikarni magamból. Az íráskészség beindítására, bemelegítésként, most megpróbálom ide összefoglalni, hogy miről is fog szólni ez a dolgozat.
 
Eredetileg az volt a tervem, hogy a blog fejlődésével ki fog bennem alakulni a dolgozatom leendő témája is. Nos, ez nem így lett, szerintem azért, mert a fent említett körülmények miatt a bloggal sem tudtam megfelelő mértékben foglalkozni. Ehelyett, némi nem-kommentelői nyaggatás hatására, utánaolvastam a skálafüggetlen hálózatok témájának, és magam is meglepődtem, hogy ez milyen érdekes tud lenni. Jaj ne már, ez milyen uncsin hangzik, miért nem írok inkább a videómegosztókról, vagy a hoaxokról, vagy a wowról? Ezt már megkaptam, és a válasz valahogy úgy hangzik: jobban szeretem a nagyszabásúbb, világmegváltó gondolatokat.
 
Hogy miért olyan érdekes a skálafüggetlen hálózatok elmélete? Nem is olyan rég az amerikai Notre Dame egyetemen egy magyar fizikus nekiállt feltérképezni a világhálót az azt átszövő linkek hálózata mentén. Ahelyett, hogy - ahogy addig gondolták - véletlenszerű hálózatot kapott volna, egy hatványfüggvény eloszlás volt az eredmény. A hálózatot sok kapcsolattal rendelkező, ún. erősen kapcsolt csomópontok fogták össze, az elszigeteltebb csomópontok pedig csak néhány ilyen erősen kapcsolt góchoz kapcsolódtak. A hálózatelmélet meglepetése pedig az volt, hogy eközben más területek kutatása is ilyen felépítés felfedezésére vezetett. 
 
A sejten belüli biokémiai hálózat, a szociális háló, a gazdasági kapcsolatok hálója csak néhány a skálafüggetlen topológiát mutató hálózatok közül. Míg a köztük lévő különbségek (más jellegű csomópontok és kapcsolatok) eddig is nyilvánvalóak voltak, addig a skálafüggetlen hálózatelmélet rámutatott egy lényeges hasonlóságra: a belső törvényszerűségek, a felépítés, létrejöttük folyamatának hasonlóságára.
 
Update 1: A linkek közül elérhető a dolgozatom, 3-ra megyek vizsgabeszélgetni róla, drukkoljatok :)

Update 2: A francba, most találtam meg egy oldalnyi jegyzetemet, egy csomó dolgot kifelejtettem! Például azt az 1929-es novellarészletet Karinthytől, amit ezennel bemásolok ennek a posztnak az elejére. 


13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://internetfilozofia.blog.hu/api/trackback/id/tr671681258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hertog Jan 2010.01.18. 10:44:25

Egyszer olvastam egy cikket a "deep web" létezéséről, tehát az olyan anyagokról a neten, amit nem tudnak elérni a keresők, mert zárt hálózatban vannak, tehát nincs ki vagy bemenő link hozzájuk. A cikk arról szólt, hogy mégis mekkora lehet a deep web mérete, és hogyan lehetne elérni a bennük rejlő információt. Szerintem ez is egy érdekes téma, hogy hány ilyen skálafüggetlen hálózatból is állhat a web.

Amúgy nálatok nincs kikötve, hogy a wikipediára nem lehet hivatkozni? Én úgy hallottam, hogy komoly tanulmányoknak nem lehet a forrása.

hugabuga 2010.01.18. 10:55:49

@Hertog Jan: Én nem tartom különösebben komoly tanulmánynak a doolgozatomat:) Igazából csak ellenőriztem wikipedián néhány dolgot, konkrétan onnan származó információ nincs is a dolgzatban. Akár ki is hagyhattam volna a forrásjegyzékből. A wikipédiáról származó, a wikipédia körüli linkhálózatot bemutató térkép pedig szerintem nem klasszikus esete a wikipédiára hivatkozásnak:)

Ez a deep web dolog egész érdekes, erre még nem is gondoltam. Ha lesz egy kis időm, mindenképpen utánaolvasok.

hugabuga 2010.01.18. 10:57:44

huh, rekordot döntöttem szóismétlésből

Hertog Jan 2010.01.18. 11:08:27

Találtam néhány linket (érted, linket :) olyan keresőkhöz, amik úgy hirdetik magukat, hogy a deep weben is tudnak keresni. Hát eléggé nulla a teljesítményük, ha kipróbálod..

hugabuga 2010.01.18. 12:11:14

@Hertog Jan: Na ez egy oximoron.

Viszont Chuck Norris a deep weben is tud keresni. Szerintem.

MegaBrutal · http://lofaszkapitany.blog.hu 2010.01.19. 01:50:20

Szerintem egy "deep web" igazából nem sokáig maradhat "deep web". Előbb-utóbb csak kiraknak egy linket, ami kifelé mutat, vagy máshol raknak ki linket a deep webre.

Ha meg az van, hogy a deep webek tulajdonosai direkt el akarják rejteni a deep webjüket, akkor valószínűleg kifinomultabb módszerekhez folyamodnak, mert ez így ebben a formában "zugkocsma biztonság". Egy ilyen zugkocsma védelemre ad példát az alábbi bash.hu bejegyzés:
bash.hu/6951

Na, szóval arra akartam kilyukadni, hogy az ilyen deep web-ek szerintem rövid idő alatt úgyis kapcsolódnak a nagy webhez, ahogy nődögélnek. :)

hugabuga 2010.01.19. 12:47:55

@MegaBrutal: Azért van egy csomó elhanyagolt kis személyes oldal ami abszolút nem fejlődik, nem reklámozzák be sehol, és olyan, mintha ott se lenne. Tudom, csináltam már ilyet:) Meg ha valaki szándékosan akar észrevétlen maradni az biztosan megoldja. Elég egyszerűen ki lehet zárni a keresők robotjait például.

hugabuga 2010.01.19. 12:52:08

@hugabuga: De persze a robotok úgyis az oda mutató linkeken keresztül érnek oda, ami a deep web esetében nincs, úgyhogy most hülyeséget mondtam.

Acsabi44 2010.01.19. 15:29:55

A deep web télleg marha érdekes téma. Nem azok az információk tartoznak oda amiket a kutya sem olvas, hanem ami direkt el van rejtve.

Más. A hálózatokról jutott eszembe, a 4chan-on szoktak azzal szórakozni, hogy az angol wikipédián a "random article"-ből hány kattintással tudnak eljutni az "Adolf Hitler" szócikkig. Négyből sikerülni szokott... a csomópontok általában az országok szócikkei, ahol az ország történetéből lehet ugrani a világháborúhoz.

Acsabi44 2010.01.19. 15:30:33

ja igen, és:
"The Net is vast and infinite"

ropolyi lászló 2010.01.19. 17:36:48

Békés Vera egyik cikkében (www.cafebabel.hu/szamok/kozep/bekes - regisztráció után lehet hozzájutni) említi a Karinthy és Rényi közötti "linket": Karinthy Frigyes fia, Ferenc (maga is író) és Rényi Alfréd jó barátok voltak. Egyébként az egész cikk érdekes, és több, Karinthyéhoz hasonló idézet is illusztrálja a témát.

illissius 2010.01.25. 16:34:12

A deep web felfedezéséhez csak annyira tudok gondolni, hogy végigportscannelni a összes lehetséges 4 milliárd IP címet (vagyis ajánlatos még az IPv6 elterjedése előtt :), hogy melyikek válaszolnak a 80as portról, és ahol igen ott a gyakori index.html, index.php, stb. jellegű dolgok lekérésével próbálkozni.

Picit időigényes, de szerintem egy jó programmal még akár normális idő alatt (viz. max több nap) ki is lenne vitelezhető.

Persze aztán jó kérdés, hogy mi a fenét kezdesz az eredményekkel.

Acsabi44 2010.01.26. 21:10:17

@illissius: Ha el van rejtve akkor vagy illegális vagy értékes, valamit csak lehet vele kezdeni:D
(max a gazdát zsarolni, ha eldugta akkor nyilván nem akarja hogy mások is lássák)
süti beállítások módosítása