HTML

internetfilozófia

"A 'blogoló' a tulajdonképpeni, a teljes jogú, a teljes fegyverzetében előttünk álló hálópolgár, a kiberkultúra eminens létrehozója."

Utolsó kommentek

2010.01.07. 19:48 hugabuga

Ami nyilvánvaló, az nyilván való

Hertog Jan kommentelő kívánsága az volt, hogy írjak a Mátrix filmekről. Film elemzésre nem vállalkozok, arról ő biztosan többet tudna mondani. De ehhez kapcsolódva írok pár sort a virtualitás és valóság problémájáról.

Azzal gondolom senkinek nem mondok újat, hogy minden, ami az internethez kötődik, virtuális léttel rendelkezik. Virtuális létről pedig akkor beszélünk, ha valami nem, vagy csak részben valóságos. De mi is a valóság? Hogyan dönthetjük el valamiről, hogy valóságos vagy sem?

Arisztotelész említi egyik művében, hogy gyerekes dolog volna a valóság fogalmát valami másra visszavezetni, hiszen ez esetben valami nyilvánvalót próbálnánk valami kevésbé nyilvánvalóval magyarázni. Az, hogy mi számít nyilvánvalónak, függ az adott kortól, kultúrától, összefüggéstől.

Elkülöníthetjük a lét két szintjét: a valóság szerinti és a lehetőség szerinti létet. Mai világnézetünk szerint a valóság, az aktualitás az érzékileg megmutatkozó lét. Az a nyilvánvaló, amit látunk, hallunk, tapintunk. A lehetőség, potencialitás viszont a gondolkodásban, a tapasztalaton keresztül létezik. 

Vannak a létnek olyan formái, amiben a lehetőség és a valóság szerinti lét egyaránt előfordulnak, nem tudjuk különválasztani. Ez a virtualitás, a nyitottság szférája. Például a jel ebbe a kategóriába tartozik. Valóság szerinti léte a konkrét jelsorozat, a lehetőség szerinti léte pedig a jelentés, ami helyett áll. Az a lehetőség szerinti létező, aminek a megvalósítását is figyelembe vesszük, az virtuális - így a virtualitás a lehetőség létezési módja.


2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://internetfilozofia.blog.hu/api/trackback/id/tr621654999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hugabuga 2010.01.07. 20:23:01

ma nem vagyok formában. holnap vizsga után írok valami érdekesebbet.

Hertog Jan 2010.01.08. 21:05:57

A valóság és a virtuális lét kérdését én is boncolgattam anno a Mátrix kapcsán. Filozófia faktra jártam, hehe..

Idézném önmagam 2004-ből (sokkal távolabbinak tűnik):

"Tehát megszületett a Mátrix, emberek ébredtek fel benne, mintha csak az egész életüket itt élték volna le. Ezzel a gondolattal a film Platón világképét jelenítette meg. Platón világképe szerint a Létezők két csoportba sorolhatóak, az Ideák világába, és az Árnyak világába.(Ironikus húzás a rendezőktől, hogy a Mátrix világa az Árnyékok világának megfelelője, és a Mátrixban az emberek csak árnyékaik önmaguknak.) Az Ideák világa és az Árnyékok világa együtt alkot egy egészet, csak együtt léteznek, akárcsak a Való világ és a Mátrix világa. Morpheusz erre utal is az első részben: "The body cannot live without the mind". További tudnivaló, hogy az Ideák világában mindenből csak egy van, egy igazi eszme, egy, ami örök. A klasszikus példával élve, lehet a földön több millió alma, piros, zöld, sárga, kicsi, nagy, rohadt, fényes, lehet ezeknek több nevük is, mint alma, apple, apfel, mégis, amikor azt mondom, hogy alma, mindenki tudja, mire gondolok. Mindenki ismeri az alma Ideáját."
süti beállítások módosítása