HTML

internetfilozófia

"A 'blogoló' a tulajdonképpeni, a teljes jogú, a teljes fegyverzetében előttünk álló hálópolgár, a kiberkultúra eminens létrehozója."

Utolsó kommentek

2010.01.03. 12:59 hugabuga

Mi az az internetfilozófia?

Mi az az internetfilozófia? Ha ezt olvasod, te is tapasztalhatod az internet használata által generált változásokat - közösségi viszonyaink, kultúrális környezetünk, személyes kapcsolataink, kommunikációs gyakorlatunk, olvasási és írási szokásaink átalakulását. Ha az internet a munkád, a munkahelyed, a második otthonod, a szenvedélyed, vagy csak egyszerűen az életed része, biztosan érdekelnek is ezek a változások. Tisztában vagy a technológiai hátterével, a gyakorlati oldalával, tudod, hogyan egyszerűsíti le mindennapi életedet. De vajon gondoltál már az internetre, mint "a társadalmi viszonyokat átértékelő, az emberi lényeget a társadalmi szférából a hálólét viszonyai közé transzformálni kívánó hálópolgár rendelkezésére álló eszköz, amelynek köszönhetően ez az átmenet lehetségessé válik, és ez az állapot gyakorlatilag megvalósulhat"?

Az ELTE TTK Tudománytörténet és Tudományfilozófiai Tanszéke (HPS - Department of History and Philosophy of Science) által meghirdetett internetfilozófia kurzuson Ropolyi László tanárúr filozófiai elemzését hallhatjuk az internetről, információról, kommunikációról, kultúráról, hálólétről. Az ő gondolatain elindulva - és remélem, a ti hozzászólásaitok által terelgetve - szeretném körüljárni az internetfilozófia témáját ezen a blogon. Minden ötletet, konstruktív hozzászólást szívesen fogadok!

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://internetfilozofia.blog.hu/api/trackback/id/tr691643951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eszkis 2010.01.04. 07:48:53

hálópolgár = webcitizen?

hugabuga 2010.01.04. 09:39:01

@eszkis: és úgy mennyivel jobban hangzik!

kareszvagyok 2010.01.04. 12:27:49

ajánlom megvizsgálni a legnagyobb netes hoaxokat és annak hatásait az offline világban

hugabuga 2010.01.04. 12:39:15

@kareszvagyok: neked mik a kedvenc hoaxaid? nekem hirtelen csak a szörnyes fotók meg a halálhírek jutnak eszembe

kareszvagyok 2010.01.04. 12:49:02

@hugabuga: legutóbbi nagy kedvencem balloon boy volt:D

MegaBrutal · http://lofaszkapitany.blog.hu 2010.01.15. 14:06:51

Ha hoax kell, szerintem ennél brutálisabbat keresve se találhattok:
www.museumofhoaxes.com/hoax/archive/permalink/kaycee_nicole_swenson/

Ami a blogot illeti: üdvözlöm az ötletet! Én is ELTE hallgató vagyok, és épp ebben a félévben hallgattam az Internetfilozófia kurzust. Ott voltam majdnem minden előadáson (amiket kihagytam, azokat is rajtam kívül álló okok miatt hagytam ki), és alapvetően érdekesnek találtam.

Ha te is ebben a félévben hallgattad a kurzust (márpedig tekintettel lévén a blog indításának idejére, valószínűnek találom a dolgot), akkor tulajdonképpen csoporttársak voltunk. :D

hugabuga 2010.01.15. 14:43:33

@MegaBrutal: Üdv, csoporttárs!:) Örülök, hogy nem maradtam egyedül az érdeklődésemmel. Remélem, jövő félévben is találkotunk az "Az Internet társadalmi és kulturális hatásai" specin! És ez a többi eltés kommentelőnek is szól :)
Én pedig mostmár muszáj leszek összehozni egy posztot a hoaxokról, csak még néhány vizsgát kell túlélnem hozzá..

MegaBrutal · http://lofaszkapitany.blog.hu 2010.01.19. 12:39:59

@hugabuga: Most nézem, hogy Dr. Ropolyi László tart még 1-2 érdekes kurzust ezeken kívül. Pl. most a "Tudományos-fantasztikus világnézetek" című hívta fel a figyelmem, szerintem az is érdekes lehet, főleg, hogy ekkora sci-fi rajongó vagyok. Nem tudom melyiket vegyem fel a köv. félévre, valszeg nem fogom mindkettőt, mert az úgy sok lenne. Na majd még eldöntöm. :)

hugabuga 2010.01.19. 12:45:10

@MegaBrutal: igen, azzal én is szemeztem, de nem tudom, lesz-e annyi időm olvasni, mert azért bőven van olyan a listában amit nem olvastam vagy amiből semmire sem emlékszem:) majd meglátjuk hogy fér bele az órarendembe. a PKD-s órára azért biztos benézek, most ő nálam a kedvenc:)

ropolyi lászló 2010.01.19. 17:54:03

@eszkis: A webcitizen is jó, de sokan a "netizen" kifejezést használják.
süti beállítások módosítása