HTML

internetfilozófia

"A 'blogoló' a tulajdonképpeni, a teljes jogú, a teljes fegyverzetében előttünk álló hálópolgár, a kiberkultúra eminens létrehozója."

Utolsó kommentek

2010.01.03. 16:05 hugabuga

Arisztotelész és az internet

Címkék: kommunikáció kultúra technika arisztotelész organizmus négy ok

 Arisztotelész szerint ha meg akarjuk érteni valamilyen létező természetét, meg kell találnunk azt a 4 okot, amik szükségszerűen olyanná teszik, amilyen. Az anyagi ok, a formai ok, a ható ok és a cél ok. Most következzen egy rövid összefoglaló az internet megokolásáról Ropolyi tanárúr nyomán.

Az első, az anyagi ok arra a kérdésre ad választ, hogy az adott létező miből van. Ezek nélkül az anyagi létezők nélkül nem volna - esetünkben - internet az internet. Itt a válasz a technika. A technika filozófiai szempontból valamilyen emberi tevékenységet jelent, amelyben az ember az adott szituáció fölötti kontrollra törekszik, "kidolgozza magát a természeti világból". Tehát az internet anyagi oka valami fajta technika, technikai termékekből felépítve; mesterséges létezők komplex rendszere.
 
A formai ok a "mivé lett?", "mi a lényege?" kérdésekre ad választ. Mi mentén rendeződnek el a létező anyagi okában megfogalmazott anyagok? Esetünkben: mit lehet ezzel a technikával létrehozni? Az internet formai okában a kulcsszó a kommunikáció. Az internet egy kommunikációs közeg, egy kommunikációs eszköz formáján létezik.
 
A ható ok ad válasz a "hogyan lett valamivé?" kérdésre. Itt jönnek elő az internet kultúrális vonatkozásai. Az interneten folytatott kommunikáció során egy sajátos értékrend jut érvényre, mesterségesen létrehozott és fenntartott közösségekben folyik kultúrális gyakorlat. Ebben az új kultúrában pedig az egyénre, az individuumra hárul a feladat, hogy döntsön, mit tart kulturális produktumnak, és akár maga is a kultúra előállítójává válhat.
 
A cél okban koncentrálódik az első három ok. Miért lett a valami valamivé? Mi az az idea, cél, ami alapján a létezőnk létrejön? Az internet a korábbi létezőktől független, önálló szervezet, organizmus. Nem pusztán járulékos eleme az emberek életének, hanem egy ezektől független, új létszféra, az emberi tevékenység mesterségesen fenntartott, önálló szférája. Mint amilyen a társadalom maga.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://internetfilozofia.blog.hu/api/trackback/id/tr591643956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása